Ga gerust op vakantie met de kinderen!


Waar je vroeger voorpret had in het voorbereiden van de vakantie ligt er na een scheiding vaak een schaduw over vakanties met de kinderen.

Ouders doen er verstandig aan om  in januari te beginnen met de jaarlijkse Vakantie-APK. Hoewel de meeste ouders een globale regeling in het ouderschapsplan hebben gezet is het nodig om deze regeling te verfijnen en heel concreet te maken. 

Zorg ervoor dat de kinderen niet tweemaal dezelfde route langs de autosnelweg moeten afleggen omdat ouders elkaar niet tegemoet willen komen.
Zorg ervoor dat de ouder die met de kinderen gaat vliegen tijdig over een toestemmingspapier /geldig paspoort beschikt.
Informeer elkaar over bestemming, reisroute, vliegtijden en bereikbaarheid.
Voorkom dat het een grote ralley wordt en kinderen nauwelijks tot rust komen.

De meeste kinderen hebben 12 weken schoolvakantie, de meeste werkende ouders kunnen niet meer dan 5 weken per jaar opnemen. Eén van de voordelen van gescheiden ouderschap is dat je samen/gescheiden 10 weken van die 12 kunt verdelen. Je hoeft minder betaalde opvang in te zetten dan wanneer je samen als gezin op vakantie ging.

De eerste keer na de scheiding op vakantie met een ouder is voor alle kinderen heel erg wennen. Is er sprake van een nieuwe geliefde bij een van de ouders dan doet die er verstandig aan zich terughoudend op te stellen. Kinderen willen voor alles exclusieve aandacht van hun ouder hebben. Ga niet in concurrentie met de achterblijvende ouder, betrek kinderen bij de vakantieplanning, maar houd wel zelf de regie.

Voor kinderen is het belangrijk wie de regels bepaalt ( wie is de baas); ook tijdens de vakantie kan het nodig zijn om opvoeder te blijven en soms iets te doen waar kinderen  zich in moeten voegen. Het kan voorkomen dat een kind zich aan de hiërarchie wil onttrekken en zegt: “ Ik wil naar mama( of papa) toe “. Zorg dat kinderen voldoende contact met de achterblijvende ouder hebben en ga niet in op beklag over de ouder waarmee ze op vakantie zijn. Laat je nooit verleiden om een kind op te halen omdat het je mist, of omdat de ouder niet alles doet wat het kind wil. Zorg dat de ouder die ” in charge “ is opvoeder kan blijven en steun op afstand. Als een kind papa of mama mist kan het ook door de aanwezige ouder afgeleid en getroost worden.

Kinderen van gescheiden ouders moeten nou eenmaal leren dat ze apart met elke ouder op vakantie gaan.

Als de kinderen op vakantie zijn met de ander mag je uiteraard de kinderen missen maar laat dit niet te zwaar “ hangen” op de kinderen. Wees geen slachtoffer, kinderen kunnen dan niet meer genieten van een vakantie. Maak geen drama en focus zelf ook op de kansen die het ‘even- kinderloos –zijn’ met zich meebrengt. Laat ze met een gerust hart vakantie vieren, gun elkaar ontspanning en tijd met elkaar. Ze zijn immers bij iemand die net zoveel van ze houdt als jij!