Kerstmis is een feest van MISSEN


 

 

Kerst is onbarmhartig, wreed voor mensen die gescheiden zijn. Voor hen is kerst een gerecht dat koud wordt opgediend. Zonder kaarsen.

De kerstperiode is een tijd waarin we herinnerd worden aan  onze kwetsbaarheid. Je kunt er niet aan ontkomen dat op televisie en radio het steeds gaat over geborgenheid, familie , over liefde, over geven, en vergeven.

Toch worden er nergens  zoveel scheidingen geboren als in de kerstperiode.

Er is geen feest wat zo’n impact heeft op ons besef van verliezen Met kerst komen alle ( levende en dode ) dierbaren tevoorschijn die we in het afgelopen jaar kwijt zijn geraakt. Met kerst worden we ons bewust dat zelfs het kerstdiner met schoonouders van waarde is.

De laatste twee weken van het jaar nodigen uit om te reflecteren, terug te kijken op het jaar en alles wat je verspeeld hebt of je ontnomen is.

Voor iedereen in scheiding is deze periode extra zwaar. Het confronteert ons met de illusie van maakbaarheid. De maakbaarheid van liefde. De hele wereld lijkt bevangen door de reclameboodschap van de liefde als bouwpakket . Niets is onmogelijk, alles is te repareren, als je maar wil.

We proberen het geluk te grijpen, met alle macht te omklemmen. Maar hoe harder de omklemming hoe meer het wegglipt. 

 

Scheiden maakt ons kwetsbaar. Maar kwetsbaarheid is essentieel voor mens-zijn. Kwetsbaarheid maakt liefde mogelijk. Als je kwetsbaarheid wegneemt neem je de liefde zelf weg.

Wij leven in een wereld waarin ieder huwelijk aan de hoogste standaarden van perfectie moet voldoen. In de liefde moet het altijd “ WOW “ zijn. We verdragen de gewoonheid, de onvolmaaktheid van een relatie slecht. We zijn op zoek naar “perfecte” prikkels, naar opwinding . Maar “perfectie” staat verbinding in de weg.

Kinderen van gescheiden ouders zien hun kerst gekaapt. Het vertrouwde ritueel van geborgenheid, van samenzijn, is verdwenen , de kinderen mogen bij toerbeurt mee  om de eenzaamheid van vader en moeder met kerst te verdrijven. Ze moeten opgeknipt worden tussen wat was en wat is . Kerstmis wordt een gemiste kerst, een feest van MISSEN . Daar is maar bar weinig oog voor.